måndag, december 03, 2012

Årets julklapp - beställ på nätet!

Så här års är det många som funderar på vad man ska köpa i julklapp till någon man bryr sig lite extra om.
Kanske svärfar, svärmor, far, mor, syster, bror, bästa polaren, frun eller kollegan eller rent av sig själv?
En bra present ska vara minnesvärd, ha bra kvalitet och helst av allt gå att dricka. Med andra ord passar ett delikat belgiskt öl perfekt som julklapp under förutsättning då att mottagaren uppskattar ett bra kvalitetsöl.
Nu var det länge sen jag skrev om öl och många har hört av sig och undrat varför. Tja, det har väl funnits annat att skriva om tänker jag, men inser också att det kanske inte varit några nya sensationer att skriva om sista tiden.
Desto roligare att det nu kommer nåt riktigt bra att berätta om och som dessutom passar perfekt in i mallen för en bra julklapp.
För några år sedan gjorde det lilla bryggeriet "Glazen Toren", ett gästspel i Sverige med två av dom bästa kvalitetsölen jag haft nöjet att dricka,  Cuvée Angélique och Saison d'Erpe-Mere.
Och nu lagom till jul så kom följande glada nyhet från Belgodeli som står för importen.
Som en bonus beställer man den på systembolagets web-shop och hämtar ut den på valfritt systembolag.
Jag knycker deras text rakt av och gläds redan nu åt en av julklapparna jag kommer att ge mig själv.


Beställningssortiment på Systembolaget från 1 dec 2012!
BLANDLÅDA GLAZEN TOREN, 6 x 75 cl, Artnr 89899 - 459 kr.
Saison d’Erpe-Mere, 6,9 vol%, 2 flaskor
Den första flamländska ”Saison”, dubbelhumlad, ofiltrerad och efterjäst på flaska. 
Ljus och humlefruktig med balanserad beska. 
Ondineke (Oilsjtersen tripel), 8,5 vol%, 2 flaskor – Staden Aalsts ”officiella” öl!
Efter huvudpersonen i Louis 

Paul Boons stora roman ”Kapellekensbaan” (hon står staty utanför stadshuset), med etikett i Aalsts rödgula färger. En klassiskt tripel, gyllengul och lätt fruktig med lång och lätt bitter eftersmak. Torrhumlad med Hallertau MF från just Aalst, ofiltrerad och med efterjästning på flaska.
Cuvée Angélique, 8 vol%, 2 flaskor
En välhumlad, ofiltrerad och bärnstensfärgad ”dubbel spéciale belge”, med efterjäsning på flaska.

I Whisky & Bourbons nr 11 (juni 2012) recenserades fem dussin belgiska öl.
Bland de åtta bästa ölen i provningen (”Åtta öl nådde skyhöga 93 poäng eller högre i provningen och får inte missas!”) återfinns Saison d’Erpe-Mere med 93 p. ”Denna sydbelgiska saison är bryggd med vete, har ett ljust och slöjigt utseende eftersom det är ofiltrerat. Doften är medelstor, elegant och nästan citrusfruktig med en mycket fint blommig nyans och en liten men fint komplexgivande ton av jästen. Smaken är knappt medelfyllig, torr och rent maltig med en mild jäsningsfruktighet och finstilt syra, men också en fint uttalad humlebeska som stramar upp eftersmaken. Det här är ett riktigt seriöst, fint balanserat och humlekryddigt öl med god komplexitet. Det tål att lagras några år till men är riktigt fint redan nu.”
Bland ”andra fantastiska öl över 90 poäng” fanns Jan de Lichte (Glazen Torens veteöl som lanserades i Sverige i början på 2012, ”Ett härligt och till mat lättanvänt öl som också vinner viss komplexitet på ytterligare några års lagring” med 92 p samt Cuvée Angélique med 91 p: ”Det här är en double speciale ale som har buteljerats ofiltrerat och sedan jäst en andra gång i flaska. Det är ljust bärnstensbrunt, grumligt och rejält kolsyrerikt (var försiktig vid öppning) och har en traditionell, något maltig och jordig doft med ett lätt inslag av karamell och kola, en vörtigt söt och något rustik smak med en lätt vegetal beska som tillsammans med en fin syrlighet stramar upp den ganska generösa maltigheten. Det är nog inte allas typ av öl, men den som gillar rustika belgiska öl kommer troligen känna igen sig i detta läckra öl.”
Ondineke fanns inte med i denna provning men hade säkert även hon uppskattats, så därför har vi valt att introducera henne för er i denna blandlåda.

God jul i förskott- och skål!

6 kommentarer:

Bjorre sa...

Ohh! Måste ha!

Bjorre sa...

... god jul Björn!

Nypan sa...

God jul Nypan :-)

KimKim sa...

Fan, tur att man slentrianläser lite bloggar ibland. Hade aldrig fått fatt på en låda annars! Tack!

Anonym sa...

Förtydligande från importören:

Det datum som anges på flaskpappret på Ondineke och
Cuvee är BUTELJERINGSDATUM. Bäst-föredatum är 2 år EFTER
buteljeringsdatum (det står på engelska på pappret "Bäst before two years after bottling date") medan Saison är mer anpassad för den amerikanska marknaden varför de har valt att sätta ut ett "riktigt"
bf-datum "Bäst before")

Därför har jag märkt på etiketten som sitter på själva kartongen att
BF-datum är nov 2014 (och förmodligen längre än så - vi har druckit Saison i oktober som på pappret hade "BF maj 2012" och den var helt strålande, så CA och Ondineke med dess högre alkoholhalt borde hålla ännu längre än så).

Lite förvirrande men bryggeriet anser det är viktigt att visa NÄR ölet är tappat på flaska, då det utvecklas i efterhand. Vissa vill ha ölen yngre, andra äldre, och på så sätt har man bättre koll om när man ska öppna flaskorna.

Kolla gärna med Belgodeli om ni undrar över något!
Mvh, An
an.delanghe@belgodeli.se

Anonym sa...

Just hämtat en låda.