fredag, mars 28, 2008

Var är våren? På Mallis hoppas jag.

Idag är det den 28 mars 2008.

Påsken har redan passerat, och vanligtvis har man efter påsken börjat rota i skåp och förråd efter vårjackor, och kan för det mesta avnjuta en kaffekopp länsmed husväggen, i vårsolen.
Men inte i år inte. Före påsken slog vintern till, och drog med sig kyla, kyla och åter kyla.
Jag haringet emot regn och rusk. Men kyla när det ligger på några minusgrader och snålblåst, är inte mitt favoritväder.
Jag har ännu inte tagit ut den "riktiga" cykeln på vägarna, trots att många har kunnat göra racerpremiär. Än så länge har jag hållt mig till min "slit räser", dvs min Cannondale R-1000, med biltemaskärmar och conti 4-season däck. Har funkat bra, men nu börar jag bli riktigt sugen på att grensla plasthojen, den svarta, kaxiga, lätta Cinellin.




Som tur är, drar vi till Mallis den 5 april för att hoja en vecka. Då ska det åkas plastcykel hela dagarna i en vecka.
Vi blir nog 17 pers som åker i år. Ska bli skitskojigt att träffa alla, och lära känna en del nya människor som precis som man själv, älskar att cykla. Dom hjulen som sitter på hojen på bilden, får dock inte följa med till Mallis. Dår får det istället bli KBCK standarden, dvs Ksyrium ES hjulen. Och visst skulle det vara kul att läsa lite om mina "aero carbo hjul", men det får ni inte ännu. Nåt ska jag väl spara till nåt annat inlägg ;-)

lördag, mars 01, 2008

Ichtegem Grand Cru - månadens öl mars 2008

Den här månaden ska ni passa på att testa nåt som är både lite annorlunda, och en behaglig upplevelse för gomen. Det är ingen vanlig ale men väl värd att testa.
Själv drack jag den sommaren 2007 första gången, men nu har den till min stora glädje inkommit i systembolagets tillfälliga sortiment, med varunr 11001, kostar 54,10 för en 75 cl flaska.

Flemish red ale
I trakterna kring Torhout och Roeselaere i den belgiska provinsen West- Vlaanderen görs syrliga, röda öl, “rood bier”, en regional version av det traditionella “bruin bier” (brown ale). ICHTEGEMS GRAND CRU är en sådan ekfatslagrad “Flemish red ale” som togs fram till bryggeriets 175-års jubileum, våren 2006. Ölen till denna Cuvée har bryggts och lagts på ekfat från Bordeaux 2005. Under lagringsperioden fortsätter ölen att utvecklas och torrjäser samtidigt som en mjölksyrefermentation äger rum. Efter drygt 2 års lagring blandas den syrliga ölen med en yngre årgång (som tillför sötma) innan den buteljeras. Resultatet är en syrlig och läskande öl med restsötma och tydliga ekfatstoner.

BROUWERIJ STRUBBE: Bryggarfamiljen Strubbe i den lilla byn Ichtegem i West-Vlaanderen har bryggt öl sedan landet föddes, 1830. Carolus Strubbe, bonde och bryggare, arbetade på fälten på sommaren och bryggde öl på vintern, som många andra på den här tiden. Sex generationer senare leds det lilla bryggeriet, beläget alldeles intill kyrkan mitt i byn, alltjämt av familjen Strubbe i form av kusinerna Marc (bryggmästare) och Norbert Strubbe med sonen Stéphane.

Ichtegems Grand Cru Cuvée 2005 blandades/buteljerades speciellt för den svenska marknaden 14-16 januari 2008. I denna blandning ingick 4 fat vars innehåll legat på fat sedan maj 2005 resp. december 2005, i ett förhållande av 55 % lagrad öl och 45 % yngre öl.
Passa på, det finns endast 2 400 flaskor (75 cl) att slåss om!

Skål!

Öl och cykelmannen.