söndag, maj 10, 2009

Besök i saluhall

Många läsare av den här bloggen har hört av sig via telefon, mail, fax, sms och personliga besök för att förmedla sin önska om att cykelmannen ska skriva nåt annat än om cykel eller öl.
Efter att noggrant ha funderat över detta beslöt jag mig för att tillfredsställa deras önskan.
Jag skulle inte skriva om livsnjutningar som cykelturer, cykelprylar eller god öl. Jag skulle skriva om vin och ost - en gång.
För att kunna göra den historien läsvärd., begav jag mig till Florens i Italien.
Väl där besökte jag saluhallen, köpte en rejäl bit ost, en låda med 2 schyssta vinflaskor och 2 st klassiska chiantiflaskor i bast.
Sådär! Nu har jag skrivit om ost och vin. Är ni nöjda nu?

Nja, den riktiga historien är ju den att jag och familjen åkte med svärföräldrarna till Florens i 4 dagar för att fira svärmors 65 års dag. Florens är en stad med mycket sevärt. Fina byggnader, många cafeer och en intressant kulturhistoria.
Att florens ligger i Toscana, innebär också att utbudet av gott vin är rejält tilltaget.
Som vanligt när jag är utomlands, vill jag besöka saluhallen för att insupa den lokala stämningen, och få en inblick vad den inhemska befolkningen själv planerar att servera till middagen samma dag dom handlar råvarorna. Mat och dess råvaror är en något mer central fråga i bland annat italien, vilket tilltalar livsnjutare som mig.
Vistelsen avslutades således med ett besök i saluhallen där en rejäl bit Parmesan ost, en stor bit Pecorino ost, en trälåda med 2 flaskor Brunello Di Montalcino Campogiovanni 2004 samt 2 klassiska Chianti classico i bastkjol inhandlades.
Givetvis fick man provsmaka på vinet innan man slog till. Givetvis gjorde jag det. Attklockan var 9 på morgonen spelade mindre roll :-)
För övrigt var det en rätt behaglig resa, med några dagars avkoppling från vardagen vilket fick mig att må lite bättre än den senaste tidens känningar.
Besök Florens, och gör ni det så besök saluhallen. Besöker ni saluhallen, provsmaka vinet, slå till och njut av livet ett tag till.

Nästa gång jag skriver nåt här, ska det handla om cykling. Eller öl.

Skål!

4 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Det där lät ju helt underbart. Italien är ett av få länder jag inte har varit i men verkligen vill åka till och bara äta och dricka gott. Norra italien kommer vår nästa resa med la famiglia gå till.

Tobbe Arnesson sa...

Italien står helt klart på listan över länder att besöka, har fått för mig att området kring Gardasjön erbjuder allt man behöver i lyxförpackning.

Patrik Skolling Möller sa...

Jag undrade just om du fått mitt fax. :)

Johan Mölleborn sa...

Är du medveten om att ditt sista inlägg handlade om David Hasselhof?
Inte bra.
/J