onsdag, september 19, 2007

En hyllning till Graeme Obree

Jag har sett på film - igen.
Med lite feber i kroppen, och en sån där härlig höstförkylning, fanns inget annat att göra än att stanna hemma från jobbet i 2 dagar, glo på TV, sova i soffan och kolla på filmer man ej hunnit se.
Hade lånat ett par filmer av Jan, varav en hade blivit liggandes utan att jag tänkt på den. Visste väl inte riktigt hur intressant det kunde vara med en film som handlar om brittiska cyklister, som försöker köra så fort och långt som möjligt på velodrom. Vad fel man kan ha ibland.
Filmen handlar mestadels om Graeme Obree och Chris Boardman, i deras kamp mot timrekordet och titeln som världsmästare. Mest handlar dock filmen om Obree.
Jag kände inte till så mycket om Graeme Obree, förutom att han satt rätt så knepigt på sin märkliga cykel, men ganska snabbt förstår man att det inte är en helt vanlig, okomplicerad kille som cyklar fort bara för att han kan det.
Graeme Obree går sin egen väg, och ingen annans, och har tydligen gjort så hela livet. Har läst att han gått igenom allt i livet, och det gäller både djupa depressioner med självmordsförsök och alkoholproblem Att cykla var för honom ett sätt att försöka fly från det komplicerade livet.
Cykeln som han sätter världrekordet med, byggde han bland annat med delar från en skrotad diskmaskin och diverse metalldelar han hittat. En cykel som sedan förbjöds, trots att den faktiskt höll sig innanför alla gällande mått.
När man ser honom fara fram på velodromen, i sin karakteristiska position, likt en vinglös kyckling, slås man av hur fort det går och hur udda det ser ut. Och det är då jag börjar inse storheten i det han presterar. Helt plötsligt är han inte bara en kille som cyklar snabbt med en knepig sittställning på en konstig cykel, utan en människa som cyklar för att överleva själva livet.
Idag vill alla vara unika, och alla är vi unika på vårt eget sätt fast vi ändå befinner oss inne i boxen. Efter att ha sett den filmen, och läst på lite grann om den komplexa människan Graeme Obree, förstår jag att detta verkligen är en människa som vi skulle betrakta som just unik, och en människa med förmågan att se även utanför boxen.
Tack Jan för lånet av filmen
Tack Graeme för inspirationen

15 kommentarer:

Tobbe Arnesson sa...

Och så förbjöd de cykeln så karln skulle lära sig att inte sticka ut och hålla sig i boxen. Rättning i leden!

Nypan sa...

Då ändrade han sittställning, och lanserade "Superman" positionen, som sedan användes av även Chris Boardman, innan UCI helt förbjöd aero cyklar och tempostyren mm för den typen av tävlingar.

Patrik Skolling Möller sa...

Du måste börja träna Nypan. =D

En cykelrulle i höstmörkret funkar.
Har min med Riis som jag kikar på emellanåt. Vill ha en till eller två...

//Skogling

Nypan sa...

Patrik: Duu tränar fel :-o
Jag ska börja träna i oktober. På riktigt alltså. Se den här filmen, och grips av en cyklist som går sin egen väg.

Markus F sa...

Den här bloggen går från klarhet till klarhet. Kanon Nypan!

Nypan sa...

Tack Markus. Och tack vare "feedern" från din blogg, kanske fler tar chansen att läsa på lite om Graeme Obree. Dagen efter att jag hade sett filmen, ändrades min syn på "cykelhjältar" ganska rejält. Se filmen om du har möjlighet. Sen tar vi en ölkväll och hyllar Obree!

Patrik Skolling Möller sa...

Den där rullen ligger i min jackficka. Skall ses idag. :o)

Patrik Skolling Möller sa...

Jag har sett lite av rullen. :o

Nypan sa...

Sett lite av rullen?? Det är som att ha smakat en klunk på Chimay? Se klart filmen nu och låt frugan ta hand om ungarna.

Patrik Skolling Möller sa...

Nu har jag sett hela. Stark, envis,unik och speciell människa. Men tyvärr inte så spännade enligt min mening. Och då är jag ändå cykelintresserad... :o

//Skogling

Nypan sa...

Jag sa aldrig att den skulle vara spännande? Men det är en unik människa och cyklist som filmen visar. Vill du se en "spännande" journalfilm, så kommer det en nästa vår, veckan efter mallisresan :-o

Patrik Skolling Möller sa...

Den sög i min mening. För att tala klarspråk. :o)

Nypan sa...

Du kanske uppskatter spelfilmen mer som nyss hade premiär på DVD. Men jag tror inte den finns i sverige ännu.
Finns en trailer här: http://www.mgm.com/sites/theflyingscotsman/

Patrik Skolling Möller sa...

Ja för den jag lånade av snackedansken krävs det nog en CRT-TV med kass kontrast för att uppskatta. Tacka vet jag digitalremastraddvdspelfilm ! :o)

Haningerox sa...

Du gnäller om att min blogg aldrig uppdateras.Bahh
19:e Sep är ju för fan 11 dar sen=þ