söndag, juni 14, 2009

VR 2009 - Tack och hej.

Nångång ska vara den första gången man gör nåt. Och ibland gör man en sak två gånger samtidigt om man gör det för första och sista gången.
I år körde jag Vättern runt för första gången i mitt liv. Vet inte om det också var sista gången, men man kan ju ändra sig med tiden.
Bakgrunden var att jag blev medbjuden att cykla tillsammans med ett företagsgäng, http://www.forefrontracing.com/, som Johan fått kontakt med under förra året. Så det var redan i september förra året jag tackade ja.
Har tidigare sagt att jag inte haft intresse av Vättern runt av olika anledningar, men tyckte att det här kunde vara skoj.
Det var lite andra i det vanliga cykelsällskapet som också kom med i det här gänget under resans gång: Calle ( johans brorsa ), Ari ( sura finnen ), Danne ( Direktören från kungsängen ) och Oliver ( arbetshäst från Chile ).

Vi skulle starta 21.:18 och hade sub 9 som mål. Dvs vi skulle köra under 9 timmar. Vår grupp som från början var runt 30 personer, var dock på startlinjen bara 20.
Redan vid starten duggregnade det. Och periodvis var det ganska mycket regn.
Vi kom iväg ganska bra, och körde som ett snabbt välsmort tåg fram på vägarna mot Gränna och Jönköping. Första stoppet var planerat till Fagerhult, som kommer först efter 14 mil.
Vi flög förbi grupp efter grupp, men vår fart kostade på gruppen som vid Jönköping var decimerad till 11 personer. Resten hade släppt en och en.
Strax före Jönköping högg det till i magen rejält, vilket inte kom som en jätteöverraskning, eftersom min mage varit lite knepig sen förra helgen.
Så jag bestämde mig för att slå av på farten, och låta resten av gruppen segla vidare framåt i den regniga kalla sommarnatten. ( Jag behövde helt enkelt hitta nån toalett vid depån i fagerhult :-)
Efter Fagerhult började jag köra ikapp grupper som tyvärr körde åt helsike för sakta. Men i varje grupp man kom kapp, fanns det några som ville vara med och cykla lite fortare framåt.
Men på det hela hade jag nu bestämt mig för att bara cykla runt sjöjäveln, och ta det som ett träningspass med ont i magen.
Jag försökte därför att ta långa förningar med farthöjning i dom grupper jag kom ikapp. Detta resulterade i att jag ofta fann mig cykla själv. Det finns inte så många snabba grupper att ta ansluta med mitt i natten märkte jag. I Karlsborg mötte jag dock 3 st till från Forefront racing team, som hade släppt. Vi körde tillsammans från Karlsborg och hade väl som gemensamt mål att skratta oss fram de sista timmarna. Men magen och de långa förningarna tog ut sin rätt till sist. Om man får ont i magen och knappt kan käka eller dricka, så kommer jag inte ha tillräcklig kraft för 30 mil. Så de sista 35 kilometrarna c:a, körde jag solo.
Tror att jag sammanlagt körde mellan 8 och 10 mil solo totalt på rundan.
Kom i mål på 9 timmar och 55 minuter. Det är väl varken bra eller dåligt kan man tycka, men just nu tycker jag det känns som en skit tid.
Jag är högst osäker på om jag kommer köra Vättern igen, av fler anledningar.
- Cykla omkring på fula vägar mitt i natten med massa människor som inte kan cykla
- Det är ett spektakel som tar ganska mycket tid i anspråk
- Det blir lite felaktigt en sorts "höjdpunkt" på säsongen, som ju egentligen aldrig tar slut om man cyklar året runt
- Men blir besviken om man inte klarar en viss tid osv.
Men samtidigt är det en stor fest och ett bra arrangemang som med en väl sammansatt grupp kan genomföras med både snabbhet och stil.
För många är Vätterrundan också ett bevis på att man gjort nån sorts mandomsprov. Den dekal man sätter på cykeln, brukar ju sitta kvar på en del cyklar år efter år, och få sällskap av nya dekaler. ( lite som att rista liggen i sängkarmen kanske? )
Så fram tills jag har bestämt mig på riktigt river jag loss märket på ramen. ( märket ovanför får sitta kvar. Det är reklam för Alviks cykel )
Och säkert undrar ni nu mest över vilken öl som smakar bäst efter en Vättern runda?
Ganska lätt om ni frågar mig. Givetvis blev det en Weihenstephaner när jag väl kom hem :-)


12 kommentarer:

Johan Andersson sa...

För dig är säkert inte 9.55 en ok tid men för många andra är det mer än ok.
Fast det är klart att det är surt att det gick som det gick när du väl hade tagit dig till Motala.

VR har aldrig lockat mig men man får väl se om man står där som ett fån om några år nu när man har blivit med racer.

Klart att du valde en Weihenstephaner, vem hade inte gjort det ;o)

Ordeverifieringen äa pestic, kanske reflekterar din runda?

Patrik Skolling Möller sa...

Du har precis fått mig att aldrig vilja cykla VR. Precis som du säger så känns det som man "måste ha cyklat VR" om man är cykelantusiast. Inte jag.
Det är mysigare att bara dra iväg på en runda med grabbarna och och snacka lite skit under tiden.

Bar kört trots magont.

-Skogling

Ps Du hade i alla fall tur med vädret. ;)

Tobbe Arnesson sa...

Nu har du iaf. blivit en erfarenhet rikare och fått cykla tio timmar, inte illa. :)

Johan Mölleborn sa...

Vättern är inte min melodi av cykling heller. Precis som du skriver, fula vägar med folk som egentligen inte gillar att cykla. Som lök på laxen betalar folk 1500 spänn för att det.

Det känns skönt ändå att vi hjälpte Zipper/Microsoft att klara deras mål.
/J

Mikael Carlsson sa...

Tråkigt med magen. Prova nypansoppa brukar vara bra stabilisator och så öl va klart. Annars håller jag med om att cirkus Vättern för många är något slags mandomsprov eller träningsmål. Cykling är mer... någon har sagt att cykling är på liv och död. Jag skulle vilja säga att det är mycket viktigare än så.

Patrik Skolling Möller sa...

Nypansoppa hmm... jag vill inte smaka... =D

Jörgen sa...

Tråkigt med magen. Jag håller med om att VR inte är världens roligaste lopp precis, långt ifrån, och dessutom vansinnigt dyrt.

/Jörgen

Anonym sa...

Surt med magen, jag hade också lite stökigt pga gel och bars. Västra sidan av Vättern är hyfsat humorfri. Jag tänkte på Mallis och hur långt ifrån den cyklingen man är när man närmar sig Hjo en kylig lördagsmorgon.

Nu kan du iaf säga att du kört VR under 10h om någon frågar;-)

Anonym sa...

Jag tycker du gjorde mer än en stron insats. Du såg rätt mosig ut i Fagerhult. Är man solo på VR vid den tiden på den platsen så är det som i rymden där "ingen kan höra en gjåta". Själv lade jag mig i en klunga och åkte "buss" i mål. Det fanns liksom inte så mycket man kunde gör hastighetsmässigt. Det bidde 9.59 till slut. //Dag

Anonym sa...

Sätt fast mäsket på eltejp som du sedan klistrar på ramen så kan du ta loss det...

Anonym sa...

Märket,inte mäsket. Skulle i och för sig kunna vara mäsket med hänsyn till ölen ;)

Michael (Micmac) sa...

Tack för en bra blogg, och det är kul läsning!

Visst kan det vara tråkigt eller oinspirerande att cykla vättern.

Men det kan även vara hur kul som helst om man har rätt inställning från början...

Inga tids-tankar tex...
Man kör på i den takt som kroppen för tillfället gillar.

Bäst är de äldre damerna som sitter på en treväxlad cykel och har en termos i nätkorgen fram på cykeln i 20 timmar. De är mina idoler!

Jag hade i varje fall kul detta år och hade bestämt att det skulle svida i 5 km varje mil... Dvs. 15 Tryckare, men det blev några fler.. :)

Men det är ju kul med att folk hänger på och att man kan ligga bredvid varandra, prata lite och byta erfarenheter. Jag är en sån som gärna drar utan att klaga, så Vättern passar mig bra. :)

Mvh
Michael