tisdag, december 16, 2008

Say cheese!

Lite ovanligt kan tänkas, att cykelmannen skriver om annat än öl och cykling?
Men det här är så närbesläktat men den här bloggens huvudämnen, att det inte går att bortse från. Belgisk ost och många typer av belgisk öl är lika självklara tillsammans som en cykelsadel och en sadelstolpe :-) I Belgien äter man med fördel ost till öl. Av en händelse råkar just ost tillsammans med öl ligga på min topplista. Så passande!
Mång av ostarna äter man fördelaktigt tillsammans med belgisk senap, och sirop som är en marmeladliknande koncentrerad fruktmassa.
Tro mig. Om ni blev förvånade över att pepparkakor och grönmögelost passar bra ihop, så är det ingenting i jämförelse med detta.
Och så här inför julen har jag passat på och fyllt på förråden av några gamla bekantskaper samt några nya. Med risk för att det kommer att vattnas i gommen på dig som läser det här, så
kastar vi oss rakt in i ost-himmelriket.
OUD-BRUGGE
Lagrad hårdost av goudatyp som fått sitt namn efter Brugge, den medeltida Hansastaden. Osten tillverkas av pastöriserad komjölk och lagras ett år. Den har en rik smak, låg salthalt och är idealisk som pålägg, tilltugg, på ostbrickan eller till matlagning och passar utmärkt till ljusa, överjästa belgiska ölsorter som t.ex. Brugse Tripel, Westmalle Tripel, Ename Tripel, eller till veteöl som Hoegaarden.CHIMAY
Trappistklostret L'Abbaye de La Trappe de Scourmont tillverkar som många säkert redan vet högklassigt trappistöl under namnet CHIMAY, som finns i Systembolagets sortiment. Munkarna tillverkar också egna ostar, alla på pastöriserad standardmjölk, nämligen les Fromages Trappistes de Chimay, som passar perfekt till såväl Chimay Trappist som andra trappist- och klosteröl. Finns några olika sorter, bland annat Chimay Grand Classique: En rund, halvhård ost som lagrats i 4 veckor. Den är len och lite krämig, med naturlig mjölksmak. Chimay à la bière: En rund, halvhård, len och lättkrämig ost som också lagrats i 4 veckor. Den har dock tvättats i trappistöl och har därför tydliga toner av humle, svamp, citron och vassle.

HERVE
I den vallonska delen av Belgien, strax utanför Liège mellan floderna Vesdre-Ourthe-Meuse, ligger det böljande landskapet ”le pays de Herve”. I detta gröna och fruktbara område trivs korna, och följaktligen produceras mycket mjölk. För att ta tillvara överflödet har människorna i århundratal, liksom i övriga världen, tillverkat ost. Tack vare den unika bakterie som endast finns i detta område, bacterium linens, är denna ost en stark personlighet, beryktad för sin arom och smak: le fromage de Herve, den enda namnskyddade AOP-osten i Belgien.
Beroende på lagringstid, saltning och tvättprocess i saltvatten framställs främst 2 sorter: ”doux” (mjuk) och ”piquant” (stark). De äts av gammal hävd med grovt bröd, den traditionella päron- och äppelsiropen (sirop de Liège) som tillverkas i samma område och starkt, sött kaffe. Portvin, lätt fruktiga vita Alsaceviner men framförallt inte för tunga, lätt fruktiga eller lite sötare belgiska öl (t.ex. St Feuillien Blonde, Achouffe, Maredsous 8) passar också bra till.
Om ni nu har blivit sugna på ost, så är det inget mot vad jag har blivit under tiden jag skrev det här. Men skillanden är att mitt kylskåp är laddat och finns 8 meter från platsen där jag skriver det här. Vissa välsorterade ostbutiker har dom här läckerbitarna. Bland dom bästa i Stockholm är Prisextra vis Norra stationsgatan, som har ett stort ostsortiment och även senap och sirop.
Say cheese please! :-)
Produkttexterna har jag nästan ograverat lånat från Belgodelis hemsida.

9 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Och jag som älskar roliga ostar och är hungrig för tillfället, vad ska jag göra nu?
Hyvla lite hushåll och dricka med must eller?

Det där lät ju helt fantastiskt och jag är helt förundrad över hur du har tid att ha koll på alla dessa läckerheter.

Anonym sa...

Tack Anders. Den listan ska jag skriva ut. Kan Du tänka dig att det ligger en ostbutik vägg i vägg med systembolaget i Karlstad där jag numera inhandlar mina drycker.

Nypan sa...

Sorry Johan. Visste inte att du var hungrig. Must och hushållsost funkar bra- i krigstider :-o

Jocke, Det kan dessvärre bli svårt att hitta dom här ostarna i Afghanistan. Men nästa gång du är i kungliga huvudstaden bör du köpa på dig några smakprov.

/N

Tobbe Arnesson sa...

Mitt lokala Hemköp har Rochefort-ost och i kylen finns Rochefort-sirop. Om nu bara bolaget kunde få fingrarna ur arslet och få hem Rochefort-öl till mig!?

Fast jag föredrar choklad till min öl. :)

Johan Mölleborn sa...

Sicken tur att jag har hela kylen full med såna ostar, sirop, senap och de ölen du rekomenderar till. Fyller bilen och åker till Idre för att gå upp några kilo.
Tack för att du tänkte på mig när du köpte ost sist.
GOD JUL!
/J

Åsa och Henrik sa...

Superbra julklappstips! Ska genast bege mig till Norra Stationsgatan för att inhandla ett gourmetkit!

Markus Lindholm sa...

Jag är hungrig och ölsugen, tyvärr är jag på jobbet. Ost ska inhandlas, öl finns.

Vito sa...

Trodde det var ost och vin som gällde:O
God Jul!

Tobbe Arnesson sa...

God Jul Nypan!