tisdag, december 25, 2007

Cykla för livet!

Rubriken känns nästan tung. Känns nästan väl allvarlig om man läser den på samma sätt som man brukar säga "spring för ´livet".
Men jag har funderat ett par dagar, över vad cykling är för mig, hur det påverkar mina beslut och hur det i sin tur påverkar min familj. Helt enkelt, hur cyklingen påverkar mitt sätt att leva.
Man har ju också i mellandagarna lite tid på sig att fundera över sitt liv, och kanske planera lite inför kommande år.
Bland det första jag tänker på när jag vaknar, är cykling. När jag på kvällen lägger ner huvudet på kudden för att sova, så tänker jag ofta på cykling. Jag drömmer mig bort till serpentivägarna på Mallis, där solen tittar fram mellan träden, eller skymningsljuset när den småländska senkvällen övergår i natt, och man tyst susar fram på tomma småvägar på vägen till Göteborg.
Året 2007, är helt klart mitt bästa cykel år. Aldrig förr har jag haft så många roliga timmar i sadeln. Både korta rundor och långa rundor.. Cykling utomlands och riktigt långa cykelturer, som jag inte visste var möjligt att genomföra innan jag gjorde det.
Jag har cyklat så mycket jag hunnit med dom vänner jag det senaste året fått via cyklingen. Cykling för människor långt bort, men också nära varandra. Och att i vuxen ålder får kompisar, är inte så jäkla lätt, eftersom man oftast träffas genom fruar eller barn, och då ofta har ganska lite gemensamt med dom.
Min hälsa har blivit oerhört bra av cyklingen, och jag känner mig tveklöst som en mycket friskare och starkare människa nu, än för 10 år sedan. Mitt hjärta som höll på att spricka av högt blodtryck för några år sedan, mår också bättre. Jag kan nog därför tveklöst påstå att jag cyklar för livet.
Om jag tittar framåt lite, så vill jag inför 2008, faktiskt försöka få fler att anamma mitt nya motto "Cykla för livet"
Jag har en svag idé om att man kan genomföra nåt på företaget, i form av nån cykelgrupp som träffas ibland, eller helt enkelt försöker få fler att ta cykeln till jobbet.
Eller så nöjer jag mig med att själv cykla för livet.
Jag ser fram emot 2008. Det kommer bli mitt bästa cykelår, nästan i klass med 2009.
Och redan nu börjar uppladdningen inför den, även om jag egentligen inte gjort nåt cykeluppehåll alls i år, förutom den senaste veckan då jag varit tokförkyld. Trainern ska få jobba så den ber om nåd, och Crossen ska få pendla till jobbet, och ta mig ute på långrundor på helgerna. Och blir det inte värre vinter än så här, så åker snart ett par 4-season däck på Cannondale R1000 hojen. Och vips, så är våren här, med Mallis i siktet, och sommarens rundor på Cinellin en verklighet.
Och imorron cyklar jag igen. För livet.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Fan va bra skrivet Nypan! Jag kan bara hålla med.

Mickegillarcyklar sa...

Den texten är det hög igenkänningsfaktor på vill jag lova. God fortsättning!

Johan Andersson sa...

Skrivet av en sann poet :oD

Skämt åsido så har jag faktiskt inte motionerat alls (nästan) i mitt liv innan jag började cykla, för jag antar att nio års golfande inte ses som motionerande, även fast man faktiskt rör på sig.

Lite pinsamt, men när jag hade köpt min Kona Cinder Cone och skulle bege mig mot Hellas vek jag av vid "spökkyrkogården" exakt innan Dammtorpssjön. Jag var så satans trött av dessa fjuttiga km, och även fast jag oftast är långsammare än de flesta i skogen (och definitivt på asfalten) är jag nu i bättre form än jag någonsin varit (över lag, kanske är i bättre form på hösten än just idag).
Tänker faktiskt på den dagen ganska ofta och förstår inte hur jag kunde vara i så dålig form när jag nu cyklar Hellas - Handen utan växlar och utan att bli nämnvärt trött.

Så visst cyklar man för livet! Har fått en jobbarpolare att skaffa pendlarhoj, och han är över 50 bast så nu cyklar även han för livet!

God fortsättning på dig Anders!

Nypan sa...

Johan, Golf räknas inte som sport, enligt en gammal kompis till mig som hade 0 i hcp, och spelade en säsong på svenska touren :-)
Nu när du cyklar, är du däremot en riktig sportkille. Dom flesta cyklister är ju också som du märkt, ena riktiga hedersknyfflar. God fortsättning själv amigo!
/N

Patrik Skolling Möller sa...

Ja,året 2007 var inte dåligt precis. Undrar hur 2008 kommer bli ? Med facit i hand efter 2007-resan så kan törs man väl inte våga sig på hur nästa års cykling blir.

I övrigt vet jag inte om jag lyckats få någon "ocyklist" i min omgivning att börja cykla genom mitt jävla pladdrande om cykling i tid och otid. Men jag kan ju säga att man givit några "goda råd" inför cykelköp till ett antal personer. :)

Gott slut !

//Skogling

Tobbe Arnesson sa...

Skäpr er för fan, cykling är ingen sport! Jag vägrar hålla på med en sport!

;)

Vito sa...

Passionerat!
Gott Nytt År Nypan

Markus F sa...

Det är en sak som jag vill framhålla.. Nypan, du skriver "Och att i vuxen ålder får kompisar, är inte så jäkla lätt"

Nä just det. Du sätter fingret på något som betyder mycket för mig också. Nya vänner trots att man är medelålders! Det är något som är extremt ovanligt. Faktum är att såna som vi inte ska skaffa nya vänner.
Bekanta och grannar är OK, men kompisar?
Jag är väldigt glad över dom vänner jag fått genom cyklingen, men för min omgivning har det varit lite underligt att vänja sig vid att jag som vuxen medelklassman har hittat nya kompisar. Det är inte alls i överenstämmelse med hur det brukar fungera. Vuxna snubbar skaffar sig helt enkelt inte nya polare.

Johan Mölleborn sa...

Inspirerande skrivet. 2008 kommer bli galet bra.
Gott nytt år!!
/Johan

Anonym sa...

Skönt skrivet!

Jag känner i stort på samma sätt som du beskriver.

Hejja oss 2008!

Anonym sa...

Tackar för utsikter och insikter som inspirerar för ett bra år på två hjul.