torsdag, november 01, 2007

Månadens öl - Ename Cuvee 974

Äntligen ny månad!
Den 1:a vardagen varje månad, har systembolaget lansering av sina tillfälliga nyheter. I november 2007kan vi bland annat glädjas åt Ename Cuvee 974.

Lite bryggerifakta:
BROUWERIJ ROMAN: Bryggarfamiljen Romans historia i Mater, strax utanför Oudenaarde, börjar redan år 1545, när Joos Roman tog över härbärget De Clocke (med bondgård, mälteri, bryggeri mm) vid handelsvägen från Tyskland till Frankrike. 12 generationer senare, närmare bestämt år 1927, blev bryggeriet huvudsysselsättningen inom släkten och ombildades till ett AB, där Louis Ch. J. Roman, den trettonde generationen, fortfarande är ansvarig. Hans barn, fjortonde generationen, arbetar nu också i detta Belgiens äldsta familjebryggeri. Bryggeriet förnyades helt 1930 och kunde tack vare det traditionella bruna ölet, Roman Oudenaards, slå sig igenom andra världskrigets vedermödor. Efter 1945 förflyttades dock fokus, som hos så många andra bryggerier, till underjästa öl, men på 1980-talet började man åter brygga överjästa öl, denna gång med efterjäsning på flaska.

Ename-portföljen består av Ename Blond (sedan 1997), Ename Dubbel och Ename Tripel (båda sedan 1990) och vinterölet Ename Cuvée 974 (sedan 2002).

Smak och stil:
Kopparfärgad ale med rödaktig ton. En fin doft av malt, friska äpplen, jasmin och söta kryddor som vanilj och kryddnejlika. Lätt sötaktiga toner av bränd karamell, som fylls på med en lätt, jordaktig beska i gommen. Eftersmaken är medellång, med en aning kvardröjande karamellsötma, men lämnar gommen torr. Ett serveringstips jag fått från Belgodeli, ( importören av Ename mfl ) är att ta fram den ur kylen en kvart innan man dricker den, för att erhålla rätt temperatur. Systembolaget rekommenderar 8 grader, vilket kanske är några grader för kallt för Ename Cuvee 974.
Det här är en perfekt öl till den här årstiden, när en blond känns för somrig, och en mörk trapist känns för vintrig.
Men passa på! Det finns bara 7000 flaskor av den i tillfälliga sortimentet. Och får folk upp ögonen för den, så är den snart slut.

Tack till Belgodeli för fakta om Brouwerij Roman, och Ename.
I mitten av november kommer all jul öl. Hick och skål!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den drack jag på LB i onsdags. Mullimull, i dubbel bemärkelse.

Ett fel med LB bara, det är alldeles för trevligt. Jag glömmer alltid bort att verkligen smaka på det som Hanna häller upp. Efter några öl konstaterar jag bara, "-jaha, änne en god rackare!"

Jag måste skärpa mig.

Johan Andersson sa...

Och jag hann inte upp till Forum Nacka. Men på måndag så.. Det låter nästan som poesi när du skriver nypan, mycket lockande..

Markus F sa...

Jodå, den där var bra. Drack en flaska igår och gillade den. Sen så vill jag passa på och rekommendera Nils-Oscars rökporter.

Tobbe Arnesson sa...

Har smakat av en Ename, den var fin och hade riktigt trevligt skum också.

Har även testat Lunator som blev bättre för var klunk. Tur för den för den började inte alls bra.

Resten av novembernyheterna ligger i kylen och väntar, utom Fuller's (undviker engelsk ale) och Yeti (finns inte att få tag på, leveransproblem?).