fredag, juli 06, 2007

Ge mig en omgång till!

En stor skillnad mellan att vara stamgäst och att vara en i mängden när man besöker en krog, kan ju vara att man på stamkrogen inte behöver be om ännu en öl, eftersom krögaren känner på sig när man vill ha påfyllning, och heter krögaren Hanna, så vet han också vad man vill ha.
Jag känner mig lite grann som stamgäst på Lilla barkarby och besöker den lilla krogen med jämna mellanrum.
En god kollega hade berättat att han i sin tura hde en vän, som importerade öl från belgien, dock i liten skala. Efter lite mailutväxling med Lars på Belgodeli fick jag reda på att just Lilla barkarby faktiskt precis hade tagit in deras sortiment.
Hanna blev lite förvånad i måndags, när jag vid det månatliga besöket avböjde den sedvanliga törstsläckaren Belpils, och istället sa att jag skulle testa öl från Belgodeli!
Han undrade förstås hur jag kände till att han hade dom hemma, eftersom han inte gått ut med det ännu.
Nåväl. Jag hann testa av Valeir blond, Ename dubbel, Ename trippel och Ichtegem Grand Cru

Valeir Blonde
Det här var en trevlig bekant, med lite flädertoner. Passar ganska bra en sommareftermiddag. Gillar man en blond belgisk öl, ( Leffe, Maredsous 6 etc ), så gillar man Valeir. Min granne som var med ville absolut försöka få reda på hur man beställer en låda via systembolaget.
Mitt betyg blir 4 av 5Ename dubbel
Var enligt mitt tycke helt okej, utan att sticka ut. Här finns nog många som tänker Westmalle dubbel som en sorts standard för en dubbel, och tänker man så, blir Ename dubbel lite tam. Mitt betyg blir 3 av 5


Ename Trippel.
Känns och smakar som en trippel. Här blir man inte besviken, om man lärt sig uppskatta westmalle trippel, vit chimay eller holländska Latrappe. Passar utmärkt som en avslutare, eller som den näst sista om man tänkt avsluta med en Blå Chimay eller rochefort etc.
Mitt betyg 4 av 5


Ichtegem Grand Cru.
Den här fick jag som en avslutning på kvällen. Kanske skulle haft den mellan Ename dubbel och trippeln, för att neutralisera lite. Efter att ha funderat lite efter de första 2 klunkarna, börjar man gilla dryckens karaktär lite annorlunda smak. Det är inte så ofta man dricker en Gueze i Sverige, och många som gör det, har nog svårt att placera den. Den här däremot var efter ett tag riktigt angenäm och visst känner man att den lagrats på fat. Den ska jag tveklöst hålla utkik efter när den tillfälligt kommer in på systembolaget i höst.
Mitt betyg 4 av 5 ( på gränsen till 4,5 av 5 )

Till nästa vecka ska jag på återbesök. Ge mig en omgång till!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Månatliga eller måndagliga besöket?

Vad jag har kunnat utläsa på din sida så är besöken betydligt tätare än månader.......

Kul med en, till det yttre, oansenlig pub med detta utbud av god öl. Maten går inte av för hackor heller.

Nypan sa...

Hrrmm. Du har en poäng där. Men förtydligande: Vi gubbar på gården, brukar ibland försöka samlas den första måndagen varje månad, för att ta en promenad till LB. Som mest var vi 10 av 12 boende, som gick "öl-promenad".
Det är således det månatliga måndagsbesöket. Däremellan klämmer man ibland in ett besök med cyklisterna. ( brukar mest vara jag och Mollo som sitter där och mumlar om Mallis och hur gott det är med öl ). Du kommer också sitta där om ett år med oss och mumla om hur läckert det var på mallis :-o

Anonym sa...

Måste jag vänta så länge?

Säg till nästa gång ni går dit. Jag kommer som ett ollonskott!

Johan Andersson sa...

Satan vad jag längtar till den 10:e nu!

Nypan sa...

Jocke: Du vet ju att vi "andra" ska dit den 10:e :-o
Men det går fler tåg. Var så säker.

Johan Andersson sa...

Jag ska tänka på dig Jocke!

Nypan sa...

Framförallt ska vi också dricka åt dig :-o

Anonym sa...

Nä, nä, sköt er själva! Att dricka öl klarar jag av alldeles utmärkt på egen hand.

Johan Andersson sa...

Nu sitter jag och budar på lite "rätta" glas på ebay. Jag utgår från att ölen blir ännu smaskigare i rätta glas men jag vete tusan var man hittar dessa lokalt. Tur att ebay finns men ibland vill man bara kunna köpa lokalt. Är livrädd att glasen ska pajja på vägen!

Johan Mölleborn sa...

På tisdag, på tisdag... :)
/Big