onsdag, augusti 05, 2009

Valeir extra- ett öl för cyklister


Ett av mina absoluta favoriter i ölglaset, har de senaste två åren varit Valeir, som bryggs av det lilla bryggeriet Contreras, beläget i Gavere i Belgien. ( för att vara mer specifik, Östflandern )
Valeir kan man köpa i systembolagets beställningssortiment, eller på ett litet antal krogar i Stockholm. Jag brukar ibland beställa en låda.
Nu i Augusti lanserades till min stora glädje Valeir extra, som jag inte hade så mycket fakta om, då den inte verkar ingå i bryggeriets ordinarie utbud.
Och när jag först läste om denna specialare, trodde jag nästan att det var nåt fel med texten. Det här ölet är skapat för att hylla en cyklist i samband med cykelälskarnas konungalopp - Ronde van Vlaanderen.
Så här står att läsa om Valeir extra på inportörens hemsida:

Valeir Extra, en cross-over mellan belgisk ljus ale och amerikansk IPA; en Valeir Blond som torrhumlas med Amarillo. Resultatet är en gyllengul brygd med vacker skumkrona, som har en blommig och kryddig näsa samt tydlig men balanserad aromatisk och humlebesk lång eftersmak. Idén kom när byn Gavere skulle bli årets ”Ronde van Vlaanderen”-by för några år sedan. Den stora cykelklassikern som genomkorsar stora delar av Flandern lyfter varje år fram en by längs rutten, och för att fira detta tog bryggaren Frederik fram en specialöl tillägnad El Torro, en lokal cykelhjälte. Denna öl lever nu vidare i Valeir Extra, som nyligen vann första pris i en nationell tävling för humlestarka öl, där den bl.a. slog XX Bitter på fingrarna.


Det som först slår mig, är att den har betydligt mer beska än den vanliga Valeir. Färgen är lite mindre kopparorange, och den har kanske inte riktigt samma doft av enbär, som jag tycker Valeir har. Men efter ett tag känner man igen tonerna från Valeir. PÅ ren svenska, som en lite beskare Valeir :-)
När passar en Valeir bra? Ja, man skulle kunna säga närsomhelst. Men det känns ganska bra att den lanserade just nu, då augustikvällar kan vara lite varma men fuktiga. En beskare öl passar bra i fuktig värme. Att slå upp en Valeir extra en onsdagskväll, samtidigt som man för sig själv funderar över sommaren som gått och blickar framåt mot hösten, är en rätt bra kombination. Det enda smoilket i bägaren, är väl just nu att den lär ta slut rätt fort, och att augustikvällarna också är på upphällning.

Hörde jag skål?

Mer fakta
Importör: Belgodeli
Artnr:11671
Pris:27:- / 33 cl
Kolla här vilka butiker som har den på hyllan.

8 kommentarer:

Tille sa...

Ganska stor risk att jag kommer försöka köpa ett apar imorgon!

Och ja - du hörde rätt - SKÅL!

Johan Andersson sa...

Bra där. Ska ta mig till bolaget idag. För en annan som dricker så sällan känns ju en låda helt galet att köpa så det är bara skoj när man kan hitta styckeexemplar på hyllorna.

Tack för tipset.

Tille sa...

Smack, där satt den. Valeir extra till lunch. Ah, ljuva semester!

Jörgen sa...

hörru ölexperten, vet du om man i Sverige kan köpa sådana där glas till Duvel som man får den serverad i på pub i Belgien/Holland? Rätt glas förhöjer helheten. :-)
http://www.brewbasement.com/wp-content/uploads/2008/06/duvel_belgian_pale_ale.jpg

Nypan sa...

Tjenis Bugge,

Givetvis ska man ha Duvel glas till Duvel. Jag köpte mina på Monks cafe i stockholm. Jag jobbar strax bredvid där, och kan kolla om dom har några kvar. Tror dom kostar 80:- styck.
/N

Tobbe Arnesson sa...

Jag köpte ett par flaskor när jag passerade bolaget för en tid sedan, utan att ha läst alls om ölet innan.

Men efter det här inlägget låter det som jag borde ha köpt några fler!

Gillar du amarillohumletillsatsen kan jag även tipsa om Brooklyn Schneider Hopfen-Weisse (nr 11664) 75 cl-flaskor med veteöl som lanserades som tillfällig nyhet samtidigt. Gott om humle i den, speciellt för att vara ett veteöl! Smarrigt! Jag blev klart positivt överraskad då Brooklyn brukar vara tråkiga, med amerikanska mått mätt.

Mikael Carlsson sa...

Var tvungen att beställa hem en låda Valeir Extra, den belgiska cykelölen och visst har du rätt. En riktig höjdare

gibben sa...

Riktigt god öl. Har en låda i källaren som tur är, för systemet har bara 2 flaskor kvar och dom finns i Malmö. Hoppas den kommer in igen!