fredag, maj 02, 2008

Contreras Mars Especial - månadens öl maj 2008

Vad festligt att månaden öl i maj heter Mars? Men det finns en logisk förklaring som ni förstår.
I Maj bland tillfälliga nyheterna, återfinns en mycket intressant nyhet, om än i både kortvartig och begränsad tillgång.
Contreras Mars Especial, art. nr 1436, kostar 25,50 för 33 cl flaska.
Passa på, det finns endast 2 400 flaskor att slåss om.
Finns den nära dig?

Först lite om bryggeriet.
Gårdsbryggeriet “Latte” i Gavere etablerades 1818 av Valère Latte. Han sålde bryggeriet till René Contreras, med spanskt påbrå, som redan ägde ett bryggeri i Evergem.
På 1920-talet tog hans syskonson Marcel Contreras over bryggeriet och under hans tid fick bryggeriet sin nuvarande form. Idag leds bryggeriet av Frederik De Vrieze som är gift med Ann Contreras. Frederik är egentligen utbildad landskapsarkitekt men när han träffade Ann och därmed introducerades i bryggvärlden bestämde han sig för att sadla om och utbildade sig till bryggare. En av mina absoluta sommarfavoriter, Valeir, bryggs också av detta lilla bryggeri.


Traditionen med Mars öl?
Förr var ölbryggandet en vinteraktivitet på bondgårdarna och man avslutade säsongen på våren med en lite starkare brygd som skulle räcka över sommaren. Marsvattnet ansågs dessutom vara av mycket hög kvalitet, ”då blommar vattnet” sa man i folkmun. Dessa öl som, genom brist på kylsystem, endast bryggdes en viss årstid behövde antingen vara tillräckligt kraftiga för att vara en hel sommar och tillräckligt gott att belöna jordbrukarna efter skörden eller vara törstsläckande och ett komplement till måltiden för arbetarna när de skulle skörda spannmål, frukt eller grönsaker.Denna brygd kallas i Flandern för ”maartbier”. Enligt bryggaren är lilla Bryggeri Contreras med sin totala årsproduktion av 12 500 hl det enda kvarvarande bryggeri i Flandern som idag vårdar denna tradition.
ESPECIAL MARS bryggs endast i marsmånaden.

Mars especial erbjuder en tydlig doft och med smaker av både äpple, jasmin och citrus. "Som en Duvel, men inte lika stark" är ett omdöme som kan passa ganska bra.
Själv ska jag pröva den till citrusmarinerad ugnsstekt kyckling, som enligt importören skall vara ett bra matval till Mars Especial. Men mest ser jag nog fram emot att släcka törsten med den :-)

Tack till Belgodeli, för fakta om Mars och Contreras.

10 kommentarer:

Patrik Skolling Möller sa...

Den där måste testas. :)

Drack föresten en "Rauchbier" förra helgen. Rysligt god.

//Skogling

Nypan sa...

Du vet var jag bor :-)

/N

Johan Mölleborn sa...

Smällde i mig en sån förra veckan på LB. Riktigt smarrig. Ska hasa iväg till bolaget och köpa ett dussin så fort jag nyktrat till.
/J

Tobbe Arnesson sa...

Köpte fyra idag, lite skeptisk till de klenare belgarna men ska testa iaf.. Finns en del amerikanskt i nyhetssortimentet den här gången som också köptes. Inget sprättat än dock.

Nypan sa...

Ja det fanns några amerikanare som jag också köpte på mig, utan att ha testat ännu. Sierra Nevada ESB har fått lite blandad kritik, och Shipyards Brewers Choice ganska bra. Men dom har ju emellanåt gjort några riktiga bottennapp också. Ska bli kul att pröva dock.

Anonym sa...

Testade en innan grillningen. Den var rysligt god.

Tack Anders för att Du höjer kvaliteten på min ölkonsumtion.

Anonym sa...

Jag tömde bolaget i Karlstad på de sista 32 Mars-ölen nu i förmiddags.

10 är dina, Anders!

Anonym sa...

At my hose, Nypan.

Patrik Skolling Möller sa...

På din slang ? =D

God var den Nypan. Tack !

/Skogling

Anonym sa...

Tuna torg, Vallentuna:

Lagerstatus:

nyss 14
nu 0