tisdag, april 01, 2008

Maredsous 6 - månadens öl April 2008


Den första dagen i varje månad, kommer det lite nyheter på systembolaget. Bland nyheterna i april kom så äntligen Maredsous 6. Inte bara som tillfällig nyhet, utan för att finnas i sortimentet i åtminstone ett år. Artikel nr 1511, kostar 15:40 för en flaska på 33 cl.
Maredsous 6, är i mitt tycke en perfekt kompis att tappa upp i glaset så här års, när solens värmande strålar äntligen bryter igenom vinterdiset och det gråmulna täcket, för att smälta bort de sista resterna av snön som alltid lyckas komma tillbaka i mars.

Här talar vi om en blond, bärnstensfärgad ale, med toner av både jasmin och grapefrukt. Fruktig och balanserad och till skillnad från sin mörka storebor Maredsous 8, inte lika alkoholstark. Maredsous är en "Abbey", vilket innebär att den tillverkas under översyn från de munkar som tillhör det ursprungliga Benedictine klostret "Maredsous Abbey".
Passar som den är, eller till ganska smakrik husmanskost. Varför inte en Schnitzel med vårprimörer?
Ljus öl passar ganska bra den här årstiden, och vad kan väl vara bättre än att avnjuta en rejäl cykeltur på lördagen med en smakfull ljus ale, eller ha den som sällskap framför TV:n när man på söndagarna i April avnjuter de belgiska vårklassikerna?
I min hand kommer det sitta en Maredsous 6, när Paris Roubaix går av stapeln. Den saken är redan bestämd. Extra bonus för att Maredsous har bland de finaste glasen.
Och om ni fundera lite över bakgrunden till bilden, så är det som sig bör den Belgiska ölkartan, där de flesta bryggerierna i Belgien finns utplacerade.
Skål, och var hälsad underbara vår!

7 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Finns den på LB?

Ska börja köpa upp mig inför Paris - Roubaix jag med. Får ta en runda till lite olika bolag.

Anonym sa...

Var får man tag på schyssta ölglas?

Nypan sa...

Bruse: Du kan köpa glas till bra priser på Monks Cafe.
http://www.monkscafe.se/
Johan har bra koll på vilka glas som man "behöver" i sitt sortiment.
Men ska man bara köpa några, så skulle nog jag köpa Chimay eller westmalle glas, Hoegaarden glas, och faktiskt Maredsous glaset. Det funkar bra till en fin lager också.
/N

Anonym sa...

Tack för tipsen, det där stället har jag skiddat förbi på väg ned från Naprapathögskolan. Vad kostar glasen då? Iof räcker det väl med ett av varje?

Nypan sa...

Dom flesta glasen kostar från 40 spänn styck och uppåt. Om man har kompisar, så kan det vara vettigt att ha åtminstone 2 glas av samma sort :-)

Anonym sa...

Om "man" inte har nåra kompisar då? Eller vill du va min kompis å dricka upp min öl?

Vito sa...

Smiska i mig 3 st förut när det var Uncle John cross mekning,helt ok men ingen salivutlösning denna gång..