lördag, mars 01, 2008

Ichtegem Grand Cru - månadens öl mars 2008

Den här månaden ska ni passa på att testa nåt som är både lite annorlunda, och en behaglig upplevelse för gomen. Det är ingen vanlig ale men väl värd att testa.
Själv drack jag den sommaren 2007 första gången, men nu har den till min stora glädje inkommit i systembolagets tillfälliga sortiment, med varunr 11001, kostar 54,10 för en 75 cl flaska.

Flemish red ale
I trakterna kring Torhout och Roeselaere i den belgiska provinsen West- Vlaanderen görs syrliga, röda öl, “rood bier”, en regional version av det traditionella “bruin bier” (brown ale). ICHTEGEMS GRAND CRU är en sådan ekfatslagrad “Flemish red ale” som togs fram till bryggeriets 175-års jubileum, våren 2006. Ölen till denna Cuvée har bryggts och lagts på ekfat från Bordeaux 2005. Under lagringsperioden fortsätter ölen att utvecklas och torrjäser samtidigt som en mjölksyrefermentation äger rum. Efter drygt 2 års lagring blandas den syrliga ölen med en yngre årgång (som tillför sötma) innan den buteljeras. Resultatet är en syrlig och läskande öl med restsötma och tydliga ekfatstoner.

BROUWERIJ STRUBBE: Bryggarfamiljen Strubbe i den lilla byn Ichtegem i West-Vlaanderen har bryggt öl sedan landet föddes, 1830. Carolus Strubbe, bonde och bryggare, arbetade på fälten på sommaren och bryggde öl på vintern, som många andra på den här tiden. Sex generationer senare leds det lilla bryggeriet, beläget alldeles intill kyrkan mitt i byn, alltjämt av familjen Strubbe i form av kusinerna Marc (bryggmästare) och Norbert Strubbe med sonen Stéphane.

Ichtegems Grand Cru Cuvée 2005 blandades/buteljerades speciellt för den svenska marknaden 14-16 januari 2008. I denna blandning ingick 4 fat vars innehåll legat på fat sedan maj 2005 resp. december 2005, i ett förhållande av 55 % lagrad öl och 45 % yngre öl.
Passa på, det finns endast 2 400 flaskor (75 cl) att slåss om!

Skål!

Öl och cykelmannen.

16 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Får väl ta och gå förbi ett bolag i morgon. Klart värt att testas.

Lika impad varje gång över hur du lyckas ha koll på allt som bara är temporärt på bolaget.

Anonym sa...

Kan man säga att det är en öl i ungefär samma stil som Duchesse de Bourgogne som jag köpte på SB i fjol? Den tyckte jag nämligen om.

Intressant blogg, förresten. Cykling och öl, mer belgiskt än så här kan det knappast bli.

Nypan sa...

Då ska du testa Ichtegem. Eftersom Duchesse de Bourgogne också är en ale med "röd ton", med ekfatskaraktär finns ju stora chanser att du gillar den här också. Bonus för stor flaska. Då kan man ju nästan dela med sig :-)

Vito sa...

Perfekt nypan :) öltips de lux
12 st kvar på Systembolagen i mina neijder..
Får nog rulla ner imorgon vid 10 svepet :)

Tobbe Arnesson sa...

25 på lager i Falun, får nog bli ett par om jag har vägarna förbi och de finns kvar då. Verkar vara en del nytt den här gången, sju amerikaner utöver den här belgaren...

Patrik Skolling Möller sa...

Lite sån och HD-TV med cykel. När ?

Nypan sa...

Lite sån och HD-TV med cykel. När ?

Bra idé! Men frågan är om det går på tider när man kan liksom :-(

Vito sa...

Köpte en och klämde den nyss i takt med solnedgången.Ångrar att jag inte köpte fler..Extremt behagligt öl :)

Nypan sa...

Vito - Precis så ska man ta den. I takt med solnedgången. Mycket behaglig och som en omtänksam vän.

/N

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vito sa...

Snart dags för ännu ett tips Nypan :)
Önskar dig iaf en dunderskön tid på Mallis..

Nypan sa...

Tack Vito. Det ska bli skönt att komma ner till mallis, cykla sig trött i kropp och ben. Somna på sängen i korta lycrabyxor, med en kall öl i kroppen, och en Sangria i dricksglaset bredvid sängen.
I April kommer en favorit, Maredsous 6 Blond. Lite åt Leffe hållet, men roligare. Perfekt vår öl. I maj kommer förhoppningsvis Contreras Mars especial, som jag inte vet ett jäkla dugg om. Men det bryggeriet gör också Valeir, som är en av mina vårfavoriter.

Johan Andersson sa...

Lite dricka skall införskaffas till P-R söndagen nu. Dina tips är ju helt ovärderliga

Vito sa...

Grymt med nya tips från ölgurun.
Glad Påsk

Anonym sa...

Den omnämnda ölen är nu testad. Jag är jättenöjd!

Röd fin färg och doft av ekfat och någonting syrligt. I munnen smakar den vinbär och krusbär. Ekfatslagringen gör sig rejält påmind och eftersmaken med någonting trevligt beskt ligger kvar länge i munnen.

Tack för tipset Anders!

Anonym sa...

Nu har också jag hunnit smaka Ichtegems Grand Cru. Den var jättefin. Riktigt syrlig, som det sig bör, men samtidig förvånansvärt elegant och tillgänglig. Jag har en flaska kvar som jag kommer att spara till ett bra tillfälle. Man får bara hoppas att det dyker upp fler spännande specialöl från samma trakter på SB.