söndag, oktober 21, 2007

A - Som i Affligem


Affligem dubbel tillhör mina första belgiska förälskelser, och jag brukar alltid ha plats för minst en flaska i kylen.
Jag har vid något tillfälle påstått för mig själv att en Affligem dubbel, kan vara inkörsporten till mellanmörk Abbey, på samma sätt som en westmalle kan vara inkörsporten till en något mörkare Trapist.
Affligem finns också i en trippel samt en blond, ( om man inte räknar med alla specialare som säkert dyker upp mellan varven ).
Affligem Blond, är en ganska lättdrucken ale, som till viss del påminner om en Leffe blond. Dock lite mer kryddig smak, med en liten ton av aprikos, banan och koriander. Ganska torr eftersmak.
( med ton menar jag inte att den smakar så, bara doftar )

Affligem Dubbel, är en betydligt mörkare ale, eftersom den baseras på mörkare malt. Mer "fruktig" än sin blonda syster, med toner av choklad, citron och karamell.

Hur dricker man en Affligem och när?
Man dricker Affligem i ett Affligem glas*. Självklart va? Men om man inte har ett sådant glas till buds, går det nog lika bra med ett vinglas som rymmer en flaska.
Jag föredrar en blond som "före maten" öl, och en dubbel som "titta på TV -öl". Dricker ju inte så mycket öl till maten, och har lite svårt att placera in dessa till mat faktiskt. Kan tänka mig att Blond kan fungera till en lättare kycklingrätt, och dubbel till en mustig köttgryta. Men dom står bra på egna ben.

Floppen!
Den stora floppen, är Affligem nu försvinner ur systembolagets ordinarie sortiment. Den kommer finnas kvar som beställningsvara, och givetvis på bra ölrestauranger.
Därför slutar detta inlägg i ett riktigt antiklimax. Först skriver jag om hur gott ett öl är, och sen avslutar jag med att skriva att det inte längre finns att köpa?
Nån gång ska jag skriva om Sofiero eller Kung. Då kommer inlägget handla om nåt som mer liknar urin och som går att köpa överallt, och det kanske inte är så mycket bättre egentligen.
Skål tamejfan!

*Tack till Johan A, som köpte glasen åt mig.

8 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Ska till bolaget så fort jag kommer hem och köpa på mig några flaskor. Mina Affligemglas är de enda som jag inte har provat ännu nämligen!

Anonym sa...

Jag gav A en andra och en tredje chans och börjar så smått att tycka om den. Då tar Systembolaget bort den ur sortimentet.

Snacka om antiklimax. Jag får börja dricka Kung så att någonting sådant här inte behöver inträffa igen....

Markus Lindholm sa...

Dax att hamstra lite, det tar ju alltid lite tid att beställa.

Tobbe Arnesson sa...

Kung kan du väl inte jämföra med urin? Urin har både smak, färg och doft...

På lördag är det SMÖF. :)

Johan Mölleborn sa...

Har varit i Alingsås i några dar nu, snacka om ölfattig stad. Nu längtar jag hem till Lilla B.
Blev faktiskt sugen på just Affligem fast det inte är nån favorit. Härligt skrivet som vanligt.
/J

Nypan sa...

Mollobabe: Du vet var jag bor. Kom förbi närsomhelst, så tar vi en Affligem och hetasr upp oss om kommande mallisresa :-)

Tobbe Arnesson sa...

Imorgon är det SMÖF och Kaggen Stormaktsporter ska vara där, hoppas den är överkomlig i pris (alla öl ska iofs. gå att köpa per deciliter) samt inte slutsåld. Wo-hoo!

Nypan sa...

Det är en av dom få festivalerna jag gärna hade velat besöka. Istället är helgen vikt åt gårdsstädning :-(
Hoppas du får smaka stormaktsportern Tobbe. Men jag vill inte höra hur bra allt var sen.