lördag, augusti 18, 2007

Månadens öl - Valeir

Ett gott öl
skall inte bara ha en god smak i munnen. Ett gott öl har även en historia bakom sig, som gör att hjärnan också får sitt, när gommen njuter av själva ölsmaken. Så är min filosofi, och om du som läsare inte tycker så, kan du sluta läsa den här recensionen redan nu.
Bryggeriet Contreras är beläget i Gavere söder om Gent i Belgien. Man kan säga att bryggeriet tog sin nuvarande form 1920, men fanns som bryggeri redan 1818.
År 1453, slogs enligt historierna, en knekt vid namn Valeir, i slaget om Gavere.
I juni 2004, lanserade så bryggeriet "Valeir", som förstås är uppkallad efter knekten som säkerligen i historierna om Gavere, hade en framträdande och avgörande roll. Det är väl så legendar skapas över tiden?
Valeir importeras av Belgodeli, ett litet importföretag med rötter i Belgien, och försmak för kvalitet framför kvantitet.
( Sånt gillar jag )

Nu till själva drycken!
Valeir är en "blond" öl. Jag brukar föredra det ordet före ljus fast det är samma sak. Lite grumligare kanske än exempelvis Leffe blonde.

Serveras mellan 5 och 8 grader, och självklart i rätt typ av glas för smaken och känslans skull. ( man dricker öl med både gom, syn och sinne )
När man häller upp Valeir, fylls glaset upp av ett vitt mjukt skum. En mjuk doft av sommar, med toner av enbär är det första man tänker på, och faktiskt också en ton av lite fläder tyckte jag mig känna.
Första klunken är behaglig. Och det är nog så jag bäst skulle vilja benämna den. Lite mindre "blommig" än Affligem, lite mindre "jästig"än ex. Leffe Blonde. Behaglig helt enkelt. Och god.
Valeir har en fin beska, som sitter kvar en stund, utan att ge den där "torra" eftersmaken, som en del öl ger.


När dricker man då Valeir?
Valeir är en ganska allround öl. Jag dricker den gärna som den är, sittandes på terrassen hemma, eller framför TV:n. till en dålig film. ( Dricker den just nu när jag skriver det här )
Har inte testat den till mat ännu, men är lite nyfiken på hur den skulle ta sig till en pasta med kyckling, eller nåt annat med kyckling, eftersom jag tror att den passar bäst till en lite lättare maträtt.
Så var det där här med var man köper den.
Valeir finns inte på systembolaget ännu. Systembolaget har väl så fullt upp med att trycka ut billigt billigt smaklöst öl, att många pärlor verkar gå dom förbi.
Faktum är att Valeir inte ens finns i systembolagets beställningssortiment, ännu.
Alltså finns då fölande alternativ om man som jag, vill kunna njuta av en Valeir.

  1. Man går till systembolaget, och lämnar in en fullständig blankett för privatimport. Det minsta man kan beställa, är en låda, vilket i alla fall räcker en vecka eller två, beroende på hur många grannar och vänner man vill bjuda på en god öl. Systembolaget får jobba lite, ( har man monopol år 2007 så ska man få jobba ), men ger dig ett totalpris baserat på det pris dom fått från importören.
  2. Man besöker Lilla Barkarby, och startar upp kvällen med en Valeir, följt av en till, innan man beställer mat. ( pröva deras tortellini, ackompanjerat av en Ename Dubbel, eller en röd chimay ). Lilla Barkarby är ett av få ställen som idag säljer Valeir.
  3. Man gör besök i Skälby, där "cykelmannen" ( jag alltså ) bor, tar med sig en egen favoritöl ( ni vet att Kung etc inte är öl ), så byter vi helt enkelt, och får samtidigt en liten stund att prata öl, cykel eller vad somhelst med varandra. Jag har Valeir i kylen :-)

Månadens öl enligt cykelmannen är således Valeir. ett öl som jag innerligt hoppas kan få möjligheten att breda ut sig lite mer. Det är nämligen ett öl som passar oss svenskar ganska bra eftersom det är av typen ljus, och inte fullt så "krävande" som många andra belgiska favoriter.
Valeir får ett populärt tjeckiskt öl att smaka mediokert, och får en svensk lager att smaka, Ja, ni vet vad.
Välkommen förbi på en Valeir :-)

6 kommentarer:

Tobbe Arnesson sa...

Men hallå, du kan ju inte göra mig ölsugen på en måndagmorgon. Visst ansvar får du minsann ta med bloggen! ;)

Patrik Skolling Möller sa...

När kan jag komma och hjälpa dig minska antalet i din låda ? :o)

//Skogling

Johan Andersson sa...

Som sagt, när kan man komma?? Det har nog blivit dags för mig att åtminstone besöka Lilla barkarby en gång till. Tar nog min grumma fixi dit isf :oD

Markus F sa...

Du har förstört mig.

Anonym sa...

Det var ju den där som satt så fint efter tur & retur Sigtuna.
Mersmak!

Johan Mölleborn sa...

Imorgon börjar jag kvällen med en sån.
Nypan, vår fyr i öldimman.
/Johan