måndag, augusti 06, 2007

Länge leve kejsaren!

Den 24 februari år 1500, föddes Charles V. Han var kung över spanien och Neapel, hertig och greve i en mängd olika länder.
Bryggeriet Het Anker i Mechelen, mest kända för Gouden Carolus, tappar varje år den 24 februari, sin "Cuvée van de keizer" för att hylla honom.
I år hade systembolaget tagit in ett parti som tillfällig nyhet i Augusti, vilket självklart fick mig att försöka hinna få tag på några flaskor innan dom tar slut. Svårt att veta vilken efterfrågan det är på den här typen av öl eftersom både smaken, styrkan och priset skiljer sig en del från både storsäljarna Norrlands guld och Kung. Jag köpte 2 flaskor på regeringsgatans systembolag, som för det mesta har ganska mycket på hyllan av tillfälliga nyheterna. För grejen med just den här tappningen, är ju att när den är slut, så görs inga fler. Nästa tappning är nästa år den 24 februari.

Det kan tyckas att en flaska öl har en smärtgräns prismässigt på runt 15 kronor om man frågar runt. Det verkar också som volym är prioritet framför kvalitet och smak, eftersom man hittar burköl på systembolaget för 9:-, vilka jag egentligen kanske inte skall uttala mig om, eftersom jag tycker dom smakar skit, och egentligen påminner mer om kiss än öl. Men smaken är ju delad som tur är.
Nåväl. En 75 cl flaska cuvée van de keizer kostar 106:-. ( Det får man 10 st äckliga burköl för, som säkert leder till en hemsk fylla med ännu hemskare bakfylleångest som säkert måste dämpas med flottig pizza ).
Det festliga med en Cuvée, är ju att den precis som ett bra vin, vinner på lagring. Det kan man inte säga om en lager på burk som skall förbrukas inom ett par månader - max.
Man köper en cuvée för att dricka den senare, inte på en gång eller kanske inte ens samma år.
Gouden Carolus Cuvée van der keizer som tappades i år, bör drickas före den 29/9 2017, vilket innebär att jag har 10 år på mig att hitta ett lämpligt tillfälle att avnjuta den.
Recensioner av de tidigare tappningarna har varit bra, varav en skrev att "Rochefort 10 kändes lite tamare och enklare efter den här upplevelsen". Det är ingen after-bike öl med andra ord.
Så hur den smakar kan jag faktiskt inte säga något om just nu, eftersom jag inte lär öppna nån av flaskorna i år. Men tanken är kanske att öppna en flaska nästa år, spara den andra, och även försöka komma över 2008 år tappning, om jag gillar 2007:ans karaktär.
Jag är varken för eller emot monarki, och vet inte så mycket om hur befolkningen överlag i idag ser på Charles V i flandern med omnejd. Men en sak skiljer sig från Belgien och Sverige:
Dom hyllar en kejsare med ett öl som kostar över 100:-, som kan lagras i 10 år och säkert smakar gudomligt.
I Sverige har vi ett öl som heter "Kung", som man bör halsa i sig ur burken direkt vid kylskåpet samma dag du köpt den, och den smakar kiss. Det kanske är bryggeriets sätt att tala om att dom är emot monarki :-o
Jag hoppas själv på att nästa år få stämma in i hyllningarna till Charles V, åtminstone vad gäller Cuvéen som nu finns i mitt vin/ölskåp.
Länge leve kejsaren!

7 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Det måste vara jobbigt att gå och vänta i flera år på den ölen. Vi får helt enkelt åka ner till Hanna och dämpa ångesten så länge.
/J

Nypan sa...

Oj, helt plötsligt kändes det som om jag kommer att ha ångest ofta under hösten och vintern :-o
LB är bättre än Sobril.

Anonym sa...

Det är roligt att man kan lagra öl. Har man dessutom haft möjlighet att smaka ursprungsdrycken ungefär när den inköptes är det spännande att med tiden kunna känna förändringen som lagringen tillför.

Jag började samla på julöl för drygt 10 år sedan. Jag valde bland spännande jul-ale där Young's Winter Ale var favoriten. De flesta dracks upp men jag ställde alltid undan 3-4 flaskor på ett mörkt och svalt ställe. Någon petimeterordning hade jag inte men höll rätt god räkning på vad som fanns. Till min glädje hittade jag förra julen 2 flaskor av favvo-alen från 1995! Den ena hade tyvärr börjat att spontanjäsa, men den andra var precis så smarrig som jag minns den fast ännu lite sötare.

Jag kommer att med spänning vänta på din resention av kejsar-biran.

Johan Andersson sa...

Du får mig bara mer och mer intresserad av denna ädla dryck, din jäkel.

Markus F sa...

Fy fan vad spännande.. Mer tack!

Tobbe Arnesson sa...

Wohoo, det finns 27 stycken i Falun. Roadtripp!

Markus F sa...

Du fick mig till slut..Jag skickar inbetalningskort.