söndag, december 23, 2012

Julstök +ANNAT!

Bullarna är bakade.
Julgranen är pyntad.
Skinkan står i ugnen.
Julklapparna ska slås in.
En Kwak rinner nerför strupen.
Har till och med gett mig på att göra chokladbiskiver ( vad tänkte jag med ??!!)

Tänkte ge mig själv en genomkörare imorgon bitti direkt när jag vaknar.
Antingen blir det 50 minuter i källaren och leka cyklist. Eller så ger jag mig ett par rejäla örfilar i julklapp.
Det är jag nog värd.
Årskrönikan kommer nästa vecka. Håll ut, och god jul i stugorna!




torsdag, december 20, 2012

Cirkulera- här finns inget att se!

Ibland är det så enkelt med planer som bara inkluderar tre saker
  1. Byt om till träningskläder
  2. Gå ner i källaren och kör ett trainerpass
  3. Sätt dig sen i soffan och glo på TV
  4. Kvällen är räddad

Precis så var planen för onsdagskvällen. Eftersom jag hade jobbat hemifrån och därför inte cyklat, var det så lätt att bara följa punkt 1-3.
Nu blev det inte så.
Frun var bortrest över dagen och Fanny ville baka lussekatter.
Ändrade planer eftersom man är snäll pappa som också gillar lussekatter.
  1. Lagade mat till och fick en glad fru som kom hem från tjänsteresan och fick en god middag
  2. Bakade lussekatter och fick god hjälp av en glad dotter
  3. Satte mig sen i soffan och glodde på TV med munnen full av lussekatter
  4. Kvällen är räddad


måndag, december 17, 2012

Måndagsmys i snömos

Äntligen måndag kanske man inte alltid skriker ut det första man gör när man börjar veckan.
Jag avslutade förra veckan med en riktigt mullig pendling till jobbet i snöyran och längtade faktiskt efter att trampa fram genom snömodden den här morgonen.
Helgerna har en förmåga att bara försvinna ändå just nu och pendlingen blir liksom räddningen för den cykelsugne gubben.
Har ju till och med uppgraderat vinterhojen nu med ett par rejäla vinterhjul. 36 ekrar, tunga och stabila som ett par motorcykelhjul och nu ligger cykelns totalvikt på nästan 13 kg. Men det ska vara lite så nu på vintern. Det är ett fordon som ska ta mig fram och tillbaka till stan oavsett vad det är för väglag. Och det gör den.
Det vara moddigt och slirigt hela vägen hemifrån till Islandstorget och man fick parera fint när hjulen skar ner i tjocka moddiga spår. Därefter var det välplogat och inte spårigt alls. Samma sak hem fast tvärtom då och även om jag fick hoppa av hojen ibland för att ta mig över snövallar var det med ett leende på läpparna jag sparkade in dörren när jag kom hem.
Hade man varit lite mer tuff och så där "jag gör som jag vill med min cykling och hemma är det jag som bestämmer hur mycket jag ska cykla", som Bjorre är, så hade jag säkert kört en runda till.
Får väl glädjas åt att det är fler dagar i veckan istället.




måndag, december 10, 2012

Skak, knak och brak!

En av fördelarna med december är att man ska handla julklappar på helgerna och inte har så mycket tid till övers för att exempelvis cykla.
En annan fördel är att det kan vara alldeles för kallt för att cykla eller att det kan ha varit ett formidabelt snökaos som förvandlat vanligtvis cykelbara vägar till nånting helt obrukbart.
Jag satte ett nytt rekord i veckan som passerade genom att inte cykla utomhus en endaste gång. Kan inte minnas när det hände sist och inget rekord jag kommer skryta över heller.
Fick väl slita loss en timme under söndagseftermiddagen för att åtminstone rulla en timme på järvafältets snötäckta grusvägar med min vinterkittade helstela mountainbike.
Bitvis var det som att rulla på en tvättbräda och nån kilometer hemifrån bestämde sig då framskärmen för att helt sonika braka sönder som ett resultat av allt skakande. Hem och ner i källaren för att lappa ihop eländet och se vad man kan göra med hjälp av:
  1. En borrmaskin
  2. Några buntband
  3. En bit av IKEAS mjuka skärbräda ”Drälla”

Och hur håller det där ihop undrar ni säkert?
Den höll hela vägen till jobbet idag i alla fall men givetvis återkommer jag med resultat i slutet av vintern.
HTFU hade Bjorre sagt och jag får väl försöka bita ihop över den här vintern också.

måndag, december 03, 2012

Årets julklapp - beställ på nätet!

Så här års är det många som funderar på vad man ska köpa i julklapp till någon man bryr sig lite extra om.
Kanske svärfar, svärmor, far, mor, syster, bror, bästa polaren, frun eller kollegan eller rent av sig själv?
En bra present ska vara minnesvärd, ha bra kvalitet och helst av allt gå att dricka. Med andra ord passar ett delikat belgiskt öl perfekt som julklapp under förutsättning då att mottagaren uppskattar ett bra kvalitetsöl.
Nu var det länge sen jag skrev om öl och många har hört av sig och undrat varför. Tja, det har väl funnits annat att skriva om tänker jag, men inser också att det kanske inte varit några nya sensationer att skriva om sista tiden.
Desto roligare att det nu kommer nåt riktigt bra att berätta om och som dessutom passar perfekt in i mallen för en bra julklapp.
För några år sedan gjorde det lilla bryggeriet "Glazen Toren", ett gästspel i Sverige med två av dom bästa kvalitetsölen jag haft nöjet att dricka,  Cuvée Angélique och Saison d'Erpe-Mere.
Och nu lagom till jul så kom följande glada nyhet från Belgodeli som står för importen.
Som en bonus beställer man den på systembolagets web-shop och hämtar ut den på valfritt systembolag.
Jag knycker deras text rakt av och gläds redan nu åt en av julklapparna jag kommer att ge mig själv.


Beställningssortiment på Systembolaget från 1 dec 2012!
BLANDLÅDA GLAZEN TOREN, 6 x 75 cl, Artnr 89899 - 459 kr.
Saison d’Erpe-Mere, 6,9 vol%, 2 flaskor
Den första flamländska ”Saison”, dubbelhumlad, ofiltrerad och efterjäst på flaska. 
Ljus och humlefruktig med balanserad beska. 
Ondineke (Oilsjtersen tripel), 8,5 vol%, 2 flaskor – Staden Aalsts ”officiella” öl!
Efter huvudpersonen i Louis 

Paul Boons stora roman ”Kapellekensbaan” (hon står staty utanför stadshuset), med etikett i Aalsts rödgula färger. En klassiskt tripel, gyllengul och lätt fruktig med lång och lätt bitter eftersmak. Torrhumlad med Hallertau MF från just Aalst, ofiltrerad och med efterjästning på flaska.
Cuvée Angélique, 8 vol%, 2 flaskor
En välhumlad, ofiltrerad och bärnstensfärgad ”dubbel spéciale belge”, med efterjäsning på flaska.

I Whisky & Bourbons nr 11 (juni 2012) recenserades fem dussin belgiska öl.
Bland de åtta bästa ölen i provningen (”Åtta öl nådde skyhöga 93 poäng eller högre i provningen och får inte missas!”) återfinns Saison d’Erpe-Mere med 93 p. ”Denna sydbelgiska saison är bryggd med vete, har ett ljust och slöjigt utseende eftersom det är ofiltrerat. Doften är medelstor, elegant och nästan citrusfruktig med en mycket fint blommig nyans och en liten men fint komplexgivande ton av jästen. Smaken är knappt medelfyllig, torr och rent maltig med en mild jäsningsfruktighet och finstilt syra, men också en fint uttalad humlebeska som stramar upp eftersmaken. Det här är ett riktigt seriöst, fint balanserat och humlekryddigt öl med god komplexitet. Det tål att lagras några år till men är riktigt fint redan nu.”
Bland ”andra fantastiska öl över 90 poäng” fanns Jan de Lichte (Glazen Torens veteöl som lanserades i Sverige i början på 2012, ”Ett härligt och till mat lättanvänt öl som också vinner viss komplexitet på ytterligare några års lagring” med 92 p samt Cuvée Angélique med 91 p: ”Det här är en double speciale ale som har buteljerats ofiltrerat och sedan jäst en andra gång i flaska. Det är ljust bärnstensbrunt, grumligt och rejält kolsyrerikt (var försiktig vid öppning) och har en traditionell, något maltig och jordig doft med ett lätt inslag av karamell och kola, en vörtigt söt och något rustik smak med en lätt vegetal beska som tillsammans med en fin syrlighet stramar upp den ganska generösa maltigheten. Det är nog inte allas typ av öl, men den som gillar rustika belgiska öl kommer troligen känna igen sig i detta läckra öl.”
Ondineke fanns inte med i denna provning men hade säkert även hon uppskattats, så därför har vi valt att introducera henne för er i denna blandlåda.





God jul i förskott- och skål!